poniedziałek, 12 października 2015

Masz grupę krwi A? Zobacz, jak powinna wyglądać Twoja dieta

Dieta zgodna z grupą krwi to nie żaden kolejny wymysł specjalistów od marketingu, a naukowo udowodnionym faktem. Tłumaczy on również wiele niejasności dotyczących na przykład tego, dlaczego dany sposób żywienia jednym osobom pomaga, a innym szkodzi. Jest to bowiem związane z nietolerancją pokarmową pewnych składników, które u niektórych osób wytwarzają w jelitach toksyny.


Ogólne zalecenia dietetyczne dla grupy krwi A

Przy grupie A należy stosować schemat żywienia oparty w głównej mierze  na warzywach oraz zbożach. Dieta ta powinna być niskotłuszczowa, należy również wyeliminować zarówno mięso, jak i produkty nabiałowe, gdyż osoby z grupą A nie mają odpowiednich enzymów umożliwiających trawienie białek zwierzęcych. Warto natomiast uzupełniać białko  spożywając ryby, oleje roślinne oraz produkty sojowe.

Oleje i tłuszcze dla grupy A

Jeśli chodzi o stosowanie olejów to osoby z grupą A powinny sięgać przede wszystkim po olej lniany oraz oliwę z oliwek, rzadziej natomiast po olej rzepakowy. 
Z diety należy wykluczyć olej bawełniany, sezamowy, kukurydziany czy olej z orzeszków ziemnych.

Zboża wskazane w diecie dla grupy A

Produkty zbożowe można spożywać 2 razy dziennie. Polecana jest przede wszystkim kasza jaglana, gryka, a także amarantus, czyli szarłat. W niewielkich ilościach można również sięgać po jęczmień, otręby owsiane, proso, mąkę kukurydzianą, quinoa czy orkisz.

Pieczywo i makarony w diecie dla grupy A
 
Istnieje również kilka zasad dotyczących spożywania produktów na bazie makaronu oraz pieczywa. Nieszkodliwe będą wafle ryżowe, pieczywo bezglutenowe, chleb na bazie orkiszu, prosa czy żyta, natomiast wyeliminować należy pieczywo pszenne oraz chleb wysokobiałkowy. Jeśli chodzi o makarony, to powinny one być jak najmniej przetworzone, najlepiej pełnoziarniste z gryki, mąki ryżowej, owsa,żyta. Niedozwolone są natomiast makarony pszenne oraz grysikowe. 

Warzywa i owoce w grupie A

To właściwie najważniejsza dla tej grupy część żywienia. Do zalecanych warzyw należą: cebula, chrzan, brokuł, czosnek, botwina, kalarepa, pietruszka, marchew, szpinak, rośliny strączkowe (czerwone i zielone).  Nie zaleca się natomiast kapusty, bakłażana, papryki, ziemniaków oraz pomidorów. 
Jeśli chodzi o owoce to warto do diety włączyć cytryny, jeżyny, wiśnie, ananas, morele, figi, śliwki czy żurawinę.

Więcej na temat zaleceń dla grupy A można przeczytać w artykule: Dieta zgodna z grupą krwi