Mała kuchnia wcale nie musi być nasza zmorą. Jeśli odpowiednio przemyślimy jej układ oraz wyposażenie, może być ona bardzo wygodnym i funkcjonalnym miejscem. Oto kilka wskazówek, o czym pamiętać urządzając małą kuchnię.
Kolory
Kolory
Wyposażenie
W małej kuchni bardzo ważne jest dokładne przemyślenie, z
jakich urządzeń oraz elementów umeblowania będziemy korzystać na co dzień. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku aneksu kuchennego,
który jest bardzo ograniczony jeśli chodzi o ilość urządzeń. Przykładowo, jeśli
mieszkamy sami lub nasza rodzina nie jest liczna, nie musimy mieć kilku szaf
służących jako spiżarnia. Wiele osób na co dzień nie gotuje w domu, lecz
stołuje się w restauracjach bądź zamawia jedzenie z dowozem do domu. Wówczas
nie ma sensu przeznaczać dużej przestrzeni na blat kuchenny, który będzie
rzadko używany. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem będzie blat składany,
który będzie rozkładany tylko na czas użytkowania.
Polecamy artykuł na temat aneksu
kuchennego
Oświetlenie
Mała kuchnia powinna mieć zapewnioną odpowiednią ilość
światła. Jeśli jest w niej okno, nie powinno być ono przesłonięte firankami czy
roletami. Oprócz górnego, sztucznego źródła światła warto zadbać o światła
punktowe, które znajdują się w różnych miejscach: nad blatem kuchennym, kuchenką
czy nad stolikiem jadalnym. Dobrze sprawdzają się listwy ledowe wzdłuż półek
oraz małe reflektorki, które możemy skierować w dowolnym kierunku.
Pamiętając o powyższych zasadach nasza kuchnia, nawet, jeśli
bardzo małych rozmiarów, będzie przytulna i funkcjonalna.