Choć lekarze przestrzegają na każdym kroku przed używaniem
soli, to jednak ta, której poświęcony jest ten artykuł, zasługuje na szczególną
uwagę. Sól himalajska – skarbnica minerałów oraz prozdrowotnych właściwości.
Poznajmy ją bliżej.
Pochodzenie
Na temat soli himalajskiej istnieje wiele sprzecznych
opinii. Jedni ją chwalą, inni podchodzą sceptycznie do jej cudownych
właściwości. Sól himalajska cechuje się niezwykle dużą czystością z uwagi
na fakt, iż powstawała w czasach, gdy w powietrzu nie było jeszcze zanieczyszczeń. Posiada bardzo dużo minerałów – badania wykazały,
iż jest ich tam aż 80.
Właściwości prozdrowotne soli himalajskiej
Swą popularność sól himalajska zawdzięcza swym właściwościom
prozdrowotnym. W śród najważniejszych z
nich wymienić należy regulowanie poziomu wody w organizmie , doskonały wpływ na
układ oddechowy i leczenie takich dolegliwości, jak bóle zatok czy stany
zapalne gardła, pomaga chronić stawy i kości zapobiegając bólom reumatycznym.
Ponadto polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, gdyż
reguluje ciśnienie krwi, a także osobom z dolegliwościami pęcherzyka
żółciowego. Osoby dbające o swoją
sylwetkę docenią wpływ soli himalajskiej na zmniejszenie cellulitu, a także
wsparcie w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Z kolei sportowcom pomoże w
zapobieganiu kurczom mięśni. Więcej na
ten temat można przeczytać w artykule: Sól himalajska – właściwości.
Jak stosować sól himalajską
Sól himalajska, oprócz standardowego zastosowania jako
przyprawa i dodatek do potraw, może być wykorzystywana również w inny sposób. Można z niej bowiem przyrządzić zdrowotną solankę
i stosować jako płukankę lub jako okłady
przy schorzeniach zewnętrznych, na przykład przy grzybicy stóp, chorobach skóry
czy opuchliźnie i oparzeniach.
Doskonale działa sól himalajska dodana do kąpieli. Nie tylko
doskonale regeneruje i relaksuje, ale także pomaga oczyścić organizm z toksyn
oraz świetnie wpływa na stan skóry, zwłaszcza w przypadku takich dolegliwości,
jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.